Friday, November 2, 2012

Perfectionist


Assalamualaikum.

Recently (amboih kemain speaking)..baru baru ini ada sorang kawan aku update status dia kat fesbuk. lelaki. bunyinya macam ni..

" Thanks sayangku, sebab sudi keluar dengan saya. Lama xjumpa awak! awak nampak sangat sangat cantik dan sangat kemas :) "

dan segerombolan kawan kawan aku pun bersemangatlah mengkomen. yang bestnya ada sorang kawan aku tu dia stat komen "eh kenapa mesti kemas? kenapa tak ayu? jelita?" ada jugak yang tanya pendek je "kemas??!" dan empat orang serentak like komen tu. haha. kelakar.

aku memula nak ignore je status tu..status gelis gelis ni aku seram sket haha. tetiba rasa terfokus lak..aku rasa dia bukan typo KEMAS tu. memang dia maksudkan macam tu. girl dia nampak kemas malam tu. dan dia bahagia.

kalau dari pandangan sesetengah orang, mata dia memang suka tengok benda benda yang kemas dan kalau kemas pada pandangan dia, maka dia hepi. Perfectionist ni memang kalau boleh semua benda dia nak teratur dan teliti. dulu aku apply benda benda yang aku buat semua nak bagi lawa cantik tersusun tapi lama lama aku sedar ambik masa dan sangat stress. betul! jangan la jadi perfectionist sangat. stress oooo..dan ramai orang akan terpaksa ikut cara awak yang nak perfect je tu, sebab bukan semua orang secara semulajadinya berbakat untuk jadi seorang perfectionist ni. tak semua. yang tak de bakat tu dia tak sedar pun benda yang dia buat tu tak sempurna, tapi kalau bagi kerja tu dekat orang perfect memang sekali tengok dah tahu mana nak dibetulkan tuptaptuptap siap! perfect!









Menjadi seorang yang mementingkan kesempurnaan tak salah. benda baik. cuma kena sedar, setiap orang ada kelebihan masing masing, ada kekurangan masing masing. jangan bermegah dengan kesempurnaan yang ada.

tapi aku rasa aku perfectionist.haha. cuma tak seagresif mana. sekadar buat untuk kepuasan diri sendiri :) selagi tak puas selagi tu dok pulun. sob sob.


23 comments:

LoveBug said...

huhu, kire sebelum ni gf dia selebet ke cane? tak salah nak jadi perfectionist, tapi janganlah sehingga keperfectionistsan dia tu boleh buatkan orang lain pun sengsara.

Tapi sama, selagi tak puas hati selagi tu dok pulun.kehkeh

puteri kasih said...

sebelum ni gf dia serabai eh? keke

memang sukar nak bekerjasama dengan orang yang perfectionist...memang diorang tak puas memanjang

Lady said...

susah nak cari org yg terlampau mementingkan kesempurnaan nie , tu tkkena ni tkkena

MarliaMarble said...

hye,dtg follow sini..!

Kadang2 rimas kawan dgn orang yg suka perfect bagai ni..tapi dah lama2 faham la depa cuma nak benda berjalan lancar..

dina kasyah said...

LoveBug > haha.rasanya la! keke

puteri kasih > kan! ad je benda xkena kat mata dia.huhu

Lady > yup! betul.mmg sgt sgt byk kerenah.aduhaii~

MarliaMarble > tenks! btw dah lama folo blog awak :)

haha.kena slalu pk positif la kan.bru bleh bt keje dgn tenang hehe

Muttallif said...

Kadang-kadang kita kena terima kelemahan dan ketidaksempurnaan.

dina kasyah said...

muttallif > kan! baru ada toleransi dan kemuafakatan :)

yana halim said...

akak selebet je memanjang. hehe

dina kasyah said...

yana halim > xpe kak.janji hepi haha

shedameor said...

sheda pon suke benda2 yang kemas ni, orang kemas lagi la suke kan. hihihik

Fara Sofia said...

haha :DD
bagus post awak nie,
tak perlu nak jadi perfectionist sgt. Sekadar utk kepuasan diri cukup la .. ^_^

Nurul Izzah Razaman said...

Okay what jadi perfectionist, secara automatik boleh filter dengan sapa kita berkawan, sbb well, sapa boleh bertahan lama dengan perfectionist?

Hanya orang-orang yg pro-perfectionist jugaklah.

HAHAHAHAHA pilih kasih semcm je statement :P

shiyda said...

haha . saya pn perfectionist tp tak seterok situasi ni la . hehe

zila manaf said...

hr ni 2 3 org lah ckp bnda nih hihi

dina kasyah said...

shedameor > sama la kita (:

Fara Sofia > kan! berpada pada dah laa

Nurul Izzah >haha. kalau geng satu kepala xpe. klu dlm teamwork, xde sekepala bab2 keperfectionistan ni..memang la hancur =.='

shiyda > haha.ok la tu :)

zila manaf > oh ye? mesti dorg tiru sy tu.kihkihh.ni post saya 7 hari lepas ni haha

Cik Yaya said...

mayb gf dia 'kurng' kemas kot sblm ni..bukn selekeh la tp 'kurang' je..
haha malang ke beruntung siapa yg jadi gf/bf seorng yg slalu nk nmpk perfect ni??? ^,^

dina kasyah said...

cik yaya > tq singgah! hehe. slalu nk nmpk perfect ni kkdg rasa dia ngada2 pun ada haha.ikutlah penerimaan pasangan dia tu..klu syg ikutkan aje..:)

Awana Suzanna said...

hehehe... b4 nie gf die xkemas langsung ke? comot sgt ke? ishhh pelik lah sgt2.. owes gurl nk jumpa bf confirm pakai lawa2.. maybe mata dak laki tu nk yg perfect jer kot.. susah lah mcm tu..

Awana Suzanna said...

hehehe... b4 nie gf die xkemas langsung ke? comot sgt ke? ishhh pelik lah sgt2.. owes gurl nk jumpa bf confirm pakai lawa2.. maybe mata dak laki tu nk yg perfect jer kot.. susah lah mcm tu..

Awana Suzanna said...

hehehe... b4 nie gf die xkemas langsung ke? comot sgt ke? ishhh pelik lah sgt2.. owes gurl nk jumpa bf confirm pakai lawa2.. maybe mata dak laki tu nk yg perfect jer kot.. susah lah mcm tu..

Miss Jim said...

kadang rimas dgn diri sendiri yg agk ter'perfectionist', tapi as we are in learning process we should realized that sometime too perfect are not cool! hahahahaha

Cik Syue said...

haha.. kelakar..nk tahu sorg tu nk perfect ke mcm mane ke.. tanye dia suke haiwan ape.. kalau dia xsuke mane2, maybe he/she is very2 perfectionist.. sy dah try dgn kwn.. :D

dina kasyah said...

cik syue > ye ke? i see..mcm leh try ni

miss jim > betul.tp keje kita, kita punya hak la kan nak kemas ke tak haha

awana suzanna > haha.rasanya dulu xseberapa kemas kot.but bila gf dia buat penampilan baru yg nmpk sgt kemas..teruja lah si bf tu hehe