Saturday, June 11, 2011

[ TUTORIAL] Lukis doodle guna paint


Assalamualaikum =)

Sebab ramai yang minta saya ajar macam mana saya buat doodle dalam blog ni, makanya saya cuba buat dalam entri ini. Jadi saya mulakan buat doodle guna paint, lebih senang dan cepat. Saya x pandai macam blogger laen yang buat doodle comel comel, saya ajar yang saya tahu aje lah okeh! Contoh doodle tu macam kat header blog saya. Kalau sebelum ni saya buat doodle guna adobe flash, boleh tengok entri ini kalau nak tahu contoh doodle yg buat guna adobe flash. Tapi adobe flash tu laen kali yer, kali ni guna paint dulu. HAHAHA.kejar masa sebenarnya ^^

1. First, OK kena ada software paint lah.


2. Ok mari kita mulakan. Kita melukis orang lidi versi lelaki macho dulu yaa.


3. Abaikan icon pencil yang dibulatkan itu. Sekarang fokus pada shape. Melukis doodle guna paint banyak bermain dengan shape sahaja. KLIK pada icon shape OVAL, dan mula melakar. Size anda tentukan sendiri mahu besar mana =)


4. Dapat bentuk kat atas? OK itulah kepala. HAHAHA. mari buat BODY pula.



5. Ini hasilnya.


6. Guna teknik nombor 4 untuk membentuk KAKI TANGAN beliau. Senang bukan? saya dah kata kita cuma bermain dengan shape sahaja. Dah bentuk kaki tangan beliau?? mari kita buat MATA pula =)


7. OK. Dah siap MATA. Buat pulak MULUT, sekali lagi guna icon shape curve dan bentukkan mulut. Cuma saiz untuk mulut ini kecil sedikit dari saiz buat BODY beliau.


8. DAH selesai! comel tak beliau?? +_________+ baik kau kata beliau comel cepattt!!

9. NAH. sekarang mari buat tutorial orang lidi versi gadis comel a.k.a Edina anak ustaz Akasyah. Hari ini kita direct buat tutorial, supaya esok semua orang boleh buat entri sambil tayang katun katun comel. Nak basuh mug ke, nak nangis pointer tak gempak ke esok esok boleh fikir. Sekarang doodle! doodle dina..doodle..

10. OK. gadis comel. Sebab ilmu dah dapat masa buat tutorial lelaki macho tadi, jadinya nak buat gadis comel ini tak kan jadi susah lagi. masih lagi bermain dengan shape. START now..klik icon oval. nak bentuk TUDUNG dan KEPALA.


11. Selesai itu, jom buat BADAN pula. GUNA SHAPE CURVE untuk buat sisi baju kiri kanan dan bawah. Macam ini. ( rujuk TEKNIK NOMBOR 4 : lebihkan pada kreativiti sendiri plus imagine sikit sikit okeh )


12. GUNA SHAPE CURVE lagi untuk buat KAKI TANGAN.



13. Seterusnya buat MATA dan MULUT beliau. RUJUK LANGKAH NOMBOR 6 dan 7.


14. Mari mewarna pula! klik icon tong cat [ fill with color] dan pilihan warna anda pada "color". "tuang cat" itu pada baju dan tudung beliau..hehhee~



15. Maka, inilah hasilnya..comel bukan??


Habis sudah kelas tutorial kita! ada apa apa yang tak faham boleh tanya. Tada hal punya! maaf atas kekurangan tutorial ini *skema gila saya cakap*, harap dapat membantu anda. Cuma untuk lebih comel, luahkan segala kekretifan anda, insyaAllah, berjaya! SELAMAT MENCUBA. TERIMA KASIH.

Untuk anda : encik mamat , aboy , mr haru biru , pneumedic dan mereka mereka yang saya dh terlupa =)

34 comments:

ida ladida said...

wow...dina....nak cube la nanti buat nie. terima kasih ;)

Haru Biru said...

edina... tenkiu... perghh... aku pya paint version lama.. tak advance... tapi leh la try buat.. keekeke.. tenkiu2....

nana kamarul said...

walaupun it's kinda simple but it's cute and adorable. I loikeeee ~

pneumedic said...

oo..smpai ati terlupa ek..isk3..pasni abisla..rasie dah bocor..bnyklah blog mcm edina muncul hehe...-->>org pertama tiru hehe

nurdani said...

comel! yang best guna paint version baru ni sebab ada brush yang best.

eh jom tengok doodle dan benda lain guna ms excel 2007. senang jugak nak buat

http://nurdaniub.blogspot.com/2011/05/tutorial-excel-2007.html

muz said...

kreatif ar,,,,

★ aIsyaH ★ said...

wah..!!c0meyll la...:)

Azeanthy Paiman said...

oo gtu rupanya..thnks dina...nnti sy try ni..pasti!ehhe..

pneumedic said...

haha..dan2 letak..font colour wane biru lak tu...haha

kiwi said...

ph, senang je rupanya nak buat :))

Edina Kasyah said...

:: ida lalida ::

ohh suke la nama awkk! okep.welkem dear :)

Edina Kasyah said...

:: haru biru ::

welkem! xpe..okey je pun. dina tengok entri baru haru biru dh ad doodle cmnih..gud job!!

Edina Kasyah said...

:: haru biru ::

welkem! xpe..okey je pun. dina tengok entri baru haru biru dh ad doodle cmnih..gud job!!

Edina Kasyah said...

:: nana kamarul ::

HEHEHEE~ senyum xperlu kata apa2 :)

Edina Kasyah said...

:: pneumedic ::

xkesah! sharing is caring. sama2 lah kita menceriakan dunia belog ini :)

waahhh! dina igt2 lupa nama pneumedic. tp dh masukkan dh..hehe.

bleh ar belanja lolipop pas nih!

Edina Kasyah said...

:: nurdani ::

owesome! thnx juga!!

Edina Kasyah said...

:: muz ::

xde lah, biase2 je..*humble*

Edina Kasyah said...

:: aisyah ::

HAHHAHA..comel ek? +_____+
thnxs~ *terharu*

Edina Kasyah said...

:: azeanthy ::

HEHEE~ TQ! slmt mencuba :)

NURUL AINI NORAZMAN said...

come2l,.nice tutorial,.nk try la,.heheh

Edina Kasyah said...

:: nurul aini ::

nasib awk puji comel! kuikuii.

try lah..senang je. tenks yaa =)

syrupmasin said...

lepas nih bole jd part time cekgu lah :D

Edina Kasyah said...

:: syrup masin ::

HAHAHAA..doakanlah! mne tau ad rezeki dina kat situ..hehehe~ padahal ilmu ciput je nih ^.^"

Atie iskandar said...

la, seng je.. ingat susa sgt.. thnx ye dina for the toturial..

dhilla nazli said...

waaaah.. cumil nyee

Edina Kasyah said...

:: atie iskandar :: hehe. tada hal.same2

:: dhilla nazli :: fewittttt~

DIEDA said...

cool ohh :D

Terbelog said...

tangan gigil la nak buat hehe

ida ladida said...

Entri terbaru sy hasil pembelajaran daripada tutorial paint chumil dina..jom tgok kejap.

Terima kasih dina.

EZAN IDMA said...

omeyy :)

ABU said...

oh pandainya melukis.. like..

mimie saie nie said...

kiut2 n simple suke2

MUXLIMO said...

wah, bagus ni infonya.. insyaAllah kapan2 saya coba..

Makasih udah sudi berbagi resep keren ini.. ^^

lolala oh said...

macam mana nak transparentkan doodle guna paint ni ek?mohon bantuan :( reti buat doole tapi tak tahu nak transparentkan