Wednesday, May 11, 2011

petua mengisi masa cuti semester

Untuk ribuan mahasiswa, macam aku contohnya bila datang cuti semester, golongan inilah lah antara ribuan manusia yang akan excited untuk menyambutnya. awards la untuk diri sepasal dah bertabah untuk final paper. even kau buat preparation saat saat terakhir well tak pe asal kau usaha jugak :P exam esok, tapi baru malam ini bukak buku tebal tebal untuk buat rujukan
[ x pe , x salah ] sebab itu termasuk usaha jugak. bukak lecture notes yang putih bersih tatkala lecture notes kawan-kawan bagaikan sudah berconteng arang [ xpe, x salah ] itu namanya usaha. lagi dua hari nak exam baru nak tanya kawan apa chapter yang masuk xpe! itu usaha. so, kau dah usaha dan sekarang boleh buat muka excited nak bercuti. seperti ini



untuk yang masih dalam kebuntuan apa nak buat cuti ini, ini ada idea untuk korang buat semasa cuti semester.

Buatlah jasa membantu keluarga.
Tolong kemas rumah, masak , bagi makan itik ayam, kejut adik-adik bangun pagi jangan kau tido balik lepas kejut diorang sudahlah, basuh pinggan mangkuk senang kata kau ringankan beban mak ayah kau. lagi satu siram pokok bunga pagi dan petang.

Kerja.
Carilah kerja part time. boleh tampung duit belanja bila masuk sem nanti. at least tak banyak mana pun kau dapat boleh la jugak nak tampung kau makan KFC tiap tiap minggu bila kau turun shopping. i love kfc.sori.hehee.

Belajar.
Orang bijak pandai selalu berpesan. tuntut ilmu sampai negeri China. ilmu Allah ini luas, jadi ambil lah peluang kutip sebanyak mana ilmu yang ada. tidak semestinya kau asyik nak belajar benda yang ada kaitan dengan kos kau je. cuba bukak mata. belajar menjahit ke, belajar menggubah ke..memasak ke [ heheee] , belajar buat bisnes ke , belajar tingkatkan bahasa inggeris ke, banyak aku bagi kau tak buat siap.

Melancong.
Pergi la jalan jalan. ajak kawan kawan buat camping ke climbing ke diving ke .boleh tambah pengalaman, silap silap kau boleh bertembung dengan shaheizy sam. perghh..bapak best. boleh kata kat dia, abang sam..didie kirim salam.

cukup kot. janji masa cuti tuh terluang. x de lah mak nanti asyik nak mmebebel hoh menghabeskan boras je ko ni jang. bagi sape sape yang ada LI memang x dapat nak tolong lah kan. selamat berpraktikal lah. macam tu jugak bagi sape sape yang ada short sem. selamat bukak buku lah. hooo! aku lah tuh!!! nak cuti jugak!!!