Sunday, October 9, 2011

Tangisan Seorang Perempuan




Wanita dan tangisan memang tidak boleh dipisahkan. Itu salah satu cara menzahirkan rasa sedih. Kita lihat saja wanita itu sakan bergelak ketawa namun siapa tahu hatinya lebat menanggung derita. Lihat saja dia asyik tersenyum bagaikan tiada gundah namun siapa tahu dia sedang hanyut bersama kesedihan yang amat sangat. Benarlah kata paan, wanita ini terlalu kompleks. Depan orang kita kuat tapi hakikat sebenar kita menangis di dalam bilik air. Bukan kita tidak mahu berkongsi tangis di bahu kawan baik sambil menghabiskan tisu premier berkotak kotak tapi adakalanya ada perkara perlu dirahsiakan dan tidak boleh dikongsi. Bukan mahu tunjuk hebat menahan emosi tapi mahu hati puas menangis bersendirian! Titisan air mata itu perlu mengalir walau tanpa sesiapa disisi. PERLU.

Permis satu
Seorang wanita duduk bersendirian di kerusi sebuah taman. Matanya leka memerhatikan sekumpulan kanak kanak bermain bola sambil kepalanya sedikit terangguk angguk mengikut rentak lagu dari MP3 nya. Volume MP3 dipasang sekuat mungkin. Dan bila sekumpulan kanak kanak itu berhenti bermain dan balik, dia masih lagi memandang pada arah yang sama,sedikit tidak berganjak dan dalam diam diam ada titisan air mata mengalir dipipinya...

Premis dua
Seorang gadis laju menghayun langkah di sepanjang kaki lima. Sampai di hadapan sebuah kedai aiskrim dia terhenti sebentar. Langkah diatur memasuki kedai. Aiskrim semangkuk besar dipesan. Dia mengambil posisi di meja hujung. Aiskrim rakus di bawa ke mulut tanpa mempedulikan manusia yang melihat sikap gelojohnya. Untuk seketika dia berhenti menyuap dan dalam diam diam ada titisan air mata mengalir dipipinya...

Premis tiga
Kereta di bawa laju menuju destinasi. Sampai di atas bukit, gadis itu terus keluar lalu terus berdiri menghadap matahari terbenam. Jeritannya bergema memenuhi alam semesta. Dia terus menjerit dan menjerit dan menjerit lagi, sehinggalah dalam diam diam ada titisan air mata mengalir dipipinya...

Premis empat
Mata gadis itu kelihatan kuyu menatap komputer, namun tangannya laju menaip.Tiba tiba ada panggilan masuk dan beliau menjawabnya dengan wajah tenang. Namun tidak selamanya wajah itu tenang. Ganggang telefon diletak perlahan. Beliau bangun dari duduk, terus menghala ke sudut terperuk di bilik pejabatnya itu. Dia terduduk. Kepalanya dibawah ke lutut. Mukanya diraup sebelum dia kembali tertunduk.lama.

Premis lima

Girl     : proposal I kena reject
Boy     : hah? Byk penat u dah habis untuk proposal tu
Girl     : its ok lah! Tak ada rezeki lagi mungkin
Boy     : sabar ok. Next project u try lagi ya
Girl     : thanx boy. Dah la i nak balik dulu
Boy     : u okay tak ni girl?
Girl     : haha i okay la boy
Boy     : so take care then. Drive safely girl

Dan girl itu tersenyum. Dia keluar tanpa boy tahu ada titisan air mata mengalir di pipi girl..

******************************************
Teruskan menangis wahai sahabatku..andai itu yang terbaik.Makanlah aiskrim sepuas hatimu,jeritlah sekuat hatimu,berendamlah selama kau mahu andai itu yang mampu anda lakukan supaya anda tersenyum lagi esok hari :)

******************************************
Premis satu
Ceyt! Dah maghrib!! Huwaaa~camne nak balik? Aku dah la takut gelap

Premis dua
Huhh! Flavour apa ni? Alahai salah ambik pulak..cis rugi beli! Dah la mangkuk besar

Premis tiga
Subhanallah..indahnya ciptaan Allah..

Premis empat
Ahhh tido kejap..ngantuk giler!

Premis lima
Sampai hati bos reject proposal aku! Apa dia ingat dia tu ensem dia buat suka hati je nak reject nak approve hohoo..menchi bos menchi bos...
******************************************

Teruskan tersenyum comelss~ anda sangat manis bila tersenyum! hahaha

Baca balik entri ini buat saya rasa dewasa, tiba tiba rasa saya bercakap bagai seorang ibu anak dua belas? Ohhh maaf saya baru 22 haha.

http://edinakasyah.blogspot.com



21 comments:

Cha Ril said...

Premis Enam:Situasi -

Seorang gadis yang manis telah membuat satu entri bertajuk "Tangisan Seorang Perempuan". Setelah bebrapa sekitika dalam diam diam ada titisan air mata mengalir dipipinya...

Premis Enam:Konklusi -

Seronoknya ada orang komen entri ni.. Ni yang semangat nak buat entri seterusnya..

(Titisan airmatanya akan terus mengalir dipipinya setiap kali dia membaca komen-komen dari kawan-kawannya...) Hehehe :)

Nalisa Syahira said...

menangis ? cikgu cakap menangis boleh buat mata kita bersih , jadi menangis lah , HAHA

Addin said...

menangis sangat sinonim dengan perempuan :) ada kala nya menangis untuk terapi diri adalah yang terbaik !

MUXLIMO said...

Ya, meski saya jarang melakukannya meski sedang ingin sekali, ;_D menangis itu sehat.. dan salah satu karunia Allah..

tapi.. semoga Dik Edina yang comel ni jarang-jarang la menangis kerana sedih.. kalau menangis kerana happy atau haru.. boleh.. :D :D :D

Edina Kasyah said...

cha ril :

premis tujuh I
seorang lelaki bajet ensem drop komen berjela jela

premis tujuh II
empunya blog rasa terharu gile gile sambil menangis berbaldi baldi.

Edina Kasyah said...

nalisa syahira :

ahaha! menangis je dik..tak yah tahan tahan (:

Edina Kasyah said...

addin :

setuju! tak salah pun klu menangis,
cuma salah bila menangis sampai lupa makan minum solat tidur ceh

Edina Kasyah said...

muxlimo :

comel? uhukhukkk!
tq.moga diri ini selalu tabah aamin~

muz said...

ye same lah kita...heheh

ShahzCudin said...

secara jujur aku menafsir setiap situasi..end up satu tafsiran pon xbtol..

Edina Kasyah said...

muz :
ceyt! mne boleh sama oh tidak
kita berbeza la muz haha


shahzcudin :
hahaha..
cuba lg laen kali (:

sis92 said...

menangis cm budak kecik
hentak2 kaki hehe

Edina Kasyah said...

menangis cm mak budak kecik
lempar lempar kuali belanga ahaha

Azie Azman said...

haha..suka entry nni..
tapi azie memang kuat nangis pun ;P

Edina Kasyah said...

aiks!
ok tp biar nangis ala kadar je okeh hehe
tq btw (:

gilaweb said...

senjata wanita paling berbisa :p

hati♡ said...

best baca (:

Elie Lily said...

Bole jadi kaunselor macam ni! :D

ninest123 said...

cheap oakley sunglasses, louis vuitton, kate spade outlet, oakley sunglasses, ugg boots, nike outlet, nike free, polo ralph lauren outlet, louis vuitton outlet, prada handbags, christian louboutin outlet, ray ban sunglasses, longchamp outlet, tiffany jewelry, ugg boots, chanel handbags, longchamp outlet, michael kors, louboutin pas cher, prada outlet, replica watches, nike free, louis vuitton outlet, longchamp, gucci outlet, oakley sunglasses, nike roshe run, longchamp pas cher, sac longchamp, air max, uggs on sale, tiffany and co, louboutin outlet, nike air max, louboutin, air jordan pas cher, polo ralph lauren outlet, louis vuitton, louis vuitton, tory burch outlet, nike air max, jordan shoes, ralph lauren pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, louboutin shoes, burberry, oakley sunglasses, replica watches, oakley sunglasses

ninest123 said...

true religion outlet, replica handbags, ralph lauren uk, tn pas cher, nike blazer, new balance pas cher, hollister, michael kors outlet, timberland, lululemon, hogan, lacoste pas cher, true religion jeans, north face, sac guess, kate spade handbags, coach purses, converse pas cher, ray ban uk, burberry outlet online, burberry, abercrombie and fitch, michael kors outlet, nike free run uk, michael kors, michael kors, air force, nike air max, hollister pas cher, michael kors, oakley pas cher, coach outlet, michael kors outlet, mulberry, vans pas cher, michael kors outlet, nike air max, nike roshe, nike air max, ray ban pas cher, hermes, ugg boots, vanessa bruno, true religion jeans, ugg boots, true religion jeans, north face, michael kors outlet, michael kors, coach outlet

ninest123 said...

lancel, jimmy choo shoes, hollister, timberland boots, ferragamo shoes, louboutin, mcm handbags, beats by dre, chi flat iron, nfl jerseys, babyliss, converse, oakley, bottega veneta, north face outlet, ghd, wedding dresses, vans, nike air max, baseball bats, valentino shoes, nike air max, hollister, birkin bag, gucci, giuseppe zanotti, ray ban, mac cosmetics, soccer shoes, celine handbags, instyler, mont blanc, converse outlet, new balance, soccer jerseys, p90x workout, vans shoes, abercrombie and fitch, nike trainers, asics running shoes, ralph lauren, reebok shoes, nike huarache, north face outlet, longchamp, nike roshe, herve leger, lululemon, iphone cases, insanity workout, hollister